Norrlandsresan dag 9,10,11 och 12

Idag trodde jag att jag inte skulle kunna gå! Tänkte att nu har jag träningsvärk så in i bomben, men det var helt okej! Jag kunde stiga upp ur bädden och till och med klä på mig utan att stånka och pusta! Tänk att man ändå hade lite kondition trots att jag inte har tränat på över ett år!

Vi körde iväg och kollade in Esrange utanför Kiruna. Rymdstationen där man har skickat upp Europas största civila sondraket.

Efter snabbvisiten på Esrange körde vi inom Jukkasjärvi där det finns ishotell på vintern!   Det låg några isblock utanför fryshuset så man kunde känna känslan av kyla!  Zac ville inte vara där så maken fick hålla honom kvar där! Stygga människor, eller hur 😉

Nu är vi på hemväg och kör söderut förbi Svappavara, Malmberget, Gällivare, Porjus o Jokkmokk. Vi övernattade i Jokkmokk och bodde alldeles bredvid Lilla Luleälven. Utmed vägen följde vi nästan hela indalsbanan (järnvägen) och det var massor av skog! 😦 Det blev faktiskt väldigt enformigt och nu började jag att längta hem! Då måste man roa sig med roliga ortsnamn! Körde förbi bland annat Steg, Hösäng, Håknorrbo (hur ser de ut där? ) Uti änget, Skatan, Baggböle o Bye (där ville de nog inte att vi skulle stanna! ) 

Nu körde vi förbi Moskosel, Arvidsjaur, Sorsele, passerade en liten by som hette Blattniksele! Fortsatte söderut genom Storuman, ropade på Kristina i Wilhelmina, (hittade inte henne! ) Dorotea, Hoting (där fick vi se en tranmamma mitt på vägen med en liten bebis) och Strömsund. Där stannade vi en stund och tittade på Jätten Jorm i Hembygdsparken. Det är berget som är med i Dunderklumpen som Beppe Wolgers skrev om! Fortsatte sedan förbi Hammerdal, Häggenås och till Östersund. Där körde vi över till Frösön och såg på utsikten från ett torn. Östersund var riktigt vackert och solen sken, det var varmt och skönt. Efteråt fortsatte vi på väg 45 till Åsarna och där svängde vi av på mindre vägar för att ta oss till Tännäs! Nu körde vi förbi flera fina slalombackar. Tur att snön hade smält för det hade inte varit kul att plocka fram mina gamla skidor från 80-talet! 😀

Vi övernattade i Tännäs och där fanns det ett jättebra allrum med kök och tv. Vi var väldigt ensamma på denna campingplats så vi hade hela huset för oss! Där åt vi och kollade på fotbollsVM! (Nu blev maken glad, för vi har inte kollat på tv på hela resan! )

Nästa dag var målet Njupeskär. På vägen dit passerade vi vackra tjärnar och byar. Vi passerade byn Brändåsen där kalendergubbarna bor. Ett gäng gubbar som gjorde en kalender lite avklätt! Sedan kom vi till Sveriges högst belägna by som ligger 995 meter över havet. Den heter Högvålen. Tja, där bodde det några.:-)  Vi fortsatte till Särna och sedan till Mörkret! Där finns Sveriges högsta vattenfall Njupeskär på Fulufjället.

Denna lilla vandring fram till vattenfallet var väldig behaglig och bra att gå så då kunde maken följa med. En vacker skogspromenad på ca 2 kilometer.:-D

Efter besöket där körde vi till Stötens campingplats för övernattning. Där hittade jag den allra första Linnéan nånsin!

Annonser

~ av chralex på 2010/08/24.

5 svar to “Norrlandsresan dag 9,10,11 och 12”

  1. Du är klart jätte vältränad!
    Tack för titten igår, det var jättekul!

    • Mja, får nog ta några såna turer ytterligare för att bli något tränad! 😉
      Hänger du med på vandring i fjällen nästa år?

  2. Nej tack. Inga fjäll för mig, men vandrar gärna på andra ställen!

  3. fina bilder, var själv runt Kiruna i sept. och fiskade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: